Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Presidentti vahvistaa Nato-lait, HS: Ukraina esittänyt Suomelle pyynnön Hornet-keskusteluista, joissa mukana myös Yhdysvallat, siivoojien ja kiinteistönhoitajien laaja lakko alkoi

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Lähtevätkö junat taas liikkeelle? Veturinkuljettajien lakon kohtalo ratkeaa iltapäivällä

Tänään selviää, päättyykö veturinkuljettajien lakko ja lähtevätkö junat taas liikkeelle.

Veturinkuljettajia koskevassa työriidassa saavutettiin neuvottelutulos eilisiltana valtakunnansovittelijan johdolla. Ennen kuin lopullinen tieto lakon jatkumisesta tai päättymisestä saadaan, neuvottelutulos on käsittelyssä työriidan osapuolten eli Rautatiealan Unionin (RAU) ja Palvelualojen työnantajat Paltan hallinnoissa.

Lopputuloksesta kerrotaan alkuiltapäivästä.

Junaliikenteen pysäyttänyt lakko alkoi maanantaina. Jo sitä ennen veturinkuljettajilla oli voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Nato-jäsenyyden kansallinen käsittely valmistuu tänään, kun presidentti vahvistaa Nato-lait

Suomen Nato-jäsenyyden kansallinen käsittely saadaan tänään valmiiksi, kun presidentti Sauli Niinistö iltapäivällä vahvistaa Suomen Nato-jäsenyyttä koskevat lait presidentin esittelyssä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti viime perjantaina, että maa on päättänyt aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin parlamentissa. Turkissa vierailulla ollut presidentti Niinistö kertoi tuon jälkeen, että hän vahvistaa Nato-lait tänään torstaina.

Suomessa eduskunta hyväksyi 1. maaliskuuta selvin äänin esityksen Suomen liittymisestä Natoon.

HS: Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön Hornet-keskusteluista, joissa mukana myös Yhdysvallat

Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön hävittäjiä koskevista kolmenvälisistä keskusteluista, joissa olisi mukana myös Yhdysvallat, kertoo Helsingin Sanomat hankkimiinsa tietoihin pohjaten.

Lehden mukaan pyyntö keskusteluista on reaktio pääministeri Sanna Marinin (sd.) Ukrainan-vierailullaan esittämiin kommentteihin, joissa hän väläytti mahdollisuutta luovuttaa Ukrainalle Suomen käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä.

Keskusteluun pitäisi saada mukaan myös Yhdysvallat, sillä Hornetit ovat yhdysvaltalaisen yrityksen valmistamia.

Marin ei ottanut HS:lle keskiviikkona antamassaan vastauksessa kantaa väitettyyn keskustelupyyntöön.

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien laaja lakko alkoi

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien laaja lakko on alkanut. Lakko alkoi puoliltaöin ja kestää kaksi vuorokautta.

Lakon piirissä on noin 25 000 työntekijää 16 yrityksessä.

Lakko koskee kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä muun muassa ISS Palvelut Oy:ssä, Kotikatu Oy:ssä, RTK-Palvelu Oy:ssä sekä SOL Palvelut Oy:ssä.

Lakko vaikuttaa laajaan kirjoon erilaisia toimialoja ja -paikkoja eri puolilla Suomea. Lakko koskettaa esimerkiksi kauppoja, toimistoja ja virastoja, julkista liikennettä, teollisuuslaitoksia sekä hotelleja. Lisäksi lakko vaikuttaa muun muassa taloyhtiöiden huoltotöihin sekä kotisiivoukseen.

Kolmannes vanhuspalveluiden yksiköistä on saavuttanut henkilöstömitoituksen

Kolmannes vanhuspalvelujen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä on jo saavuttanut henkilöstömitoituksen 0,7, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuoreessa raportissaan. Mitoitus tulee voimaan tämän vuoden joulukuussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan paras tilanne on Helsingissä, jossa 49 prosenttia yksiköistä täyttää vähimmäismitoituksen. Kauimpana tavoitteesta on Pohjois-Karjala, jossa mitoituksen täyttää kahdeksan prosenttia yksiköistä.

THL keräsi tietoa mitoituksen toteutumisesta viime vuoden marraskuussa.

THL:n selvitys: Nuoret toivovat matalan kynnyksen sote-palveluita

Nuoret toivovat, että oman paikkakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut löytyisivät helposti yhdestä paikasta ja apua voisi saada ilman ajanvarausta. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta selvityksestä.

Selvityksen mukaan erityisesti tietyissä nuorten ryhmissä mielialaan liittyvät ongelmat ja vaikeudet päästä palveluihin ovat yleisiä. Näitä ryhmiä ovat maahanmuuttajataustaiset, toimintarajoitteiset, kodin ulkopuolelle sijoitetut sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

THL:n selvitys on tehty osana kansallisen lapsistrategian toteutusta.

Yrittäjägallup: Osinkoverotuksen kiristyksellä olisi vakavia seurauksia

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, varoittaa Suomen Yrittäjät. Etujärjestön teettämään kyselyyn vastanneet yritykset arvioivat, että kiristys johtaisi osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamiseen, toiminnan siirtämiseen pois Suomesta ja omistajanvaihdosten vaikeutumiseen.

Kantar Publicin toteuttamaan kyselyyn saatiin vastaukset reilulta tuhannelta yritykseltä. Luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Poliittiset johtajat kokoustavat kaksi päivää Brysselissä: Päänvaivana ovat sota, kauppasota ja pankkien tila

EU-alueen poliittiset johtajat kokoontuvat torstaina puimaan Euroopan kilpailukykyä ja Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Kaksipäiväinen kokous järjestetään Brysselissä.

Suomea huippukokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Kuvaa kokouskimarasta piirtävät myös siellä kuultavat vieraat. Heihin lukeutuvat muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres, videoyhteyden kautta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja perjantain eurohuippukokouksessa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde.

Eurohuippukokous laatii strategisia linjauksia euroalueen talouspolitiikalle. EU-alueen poliittisten johtajien huippukokouksessa puolestaan hahmotellaan suuntaviivoja EU:n politiikalle laajemmin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken: Kiinan ja Venäjän suhde on järkiavioliitto

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on kutsunut Kiinan diplomaattista suhdetta Venäjään järkiavioliitoksi.

Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Venäjällä aiemmin tällä viikolla. Xi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoittivat tiistaina sopimuksen, jonka kerrottiin tuovan maiden välisen yhteistyön uudelle aikakaudelle.

Blinkenin mukaan Kiina ei ole vielä antanut sotilaallista apua Venäjälle. Blinken on aiemmin varoittanut Kiinan harkitsevan Venäjän aseellista tukemista. Kiina on kiistänyt syytökset. (Lähde: AFP)

Pörssit laskussa maailmalla Fedin ohjauskoron korotuksen jälkeen

New Yorkin pörssi on sulkeutunut laskuun sen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankki Fed korotti ohjauskorkoa.

Teollisuusindeksi Dow Jones päätyi 1,6 prosentin laskuun, laaja-alainen S&P 500 oli 1,7 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 1,6 prosenttia pakkasella, kun kaupankäynti päättyi keskiviikkona.

Aasiassa Japanin pörssi seurasi Wall Streetiä ja avautui torstaiaamuna laskuun. Tokion Nikkei 225 -indeksi avautui 0,75 prosenttia miinuksella, laaja-alaisempi Topix 0,87 prosentin laskuun.

Hongkongin pörssi avautui puolestaan hienoiseen nousuun.

Fedin keskiviikkoinen ohjauskoron korotus oli jo yhdeksäs sitten viime kevään. (Lähde: AFP)

Pittsburghille tärkeä voitto Coloradossa, Mikko Rantasen maaliputki katkesi

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguins on voittanut Colorado Avalanchen vieraissa maalein 5–2.

Voitto oli Pittsburghille tärkeä, sillä se nousi itäisessä konferenssissa pudotuspeleihin oikeuttavalle paikalle ohi Florida Panthersin.

Pittsburghin ykkösnimi oli 38-vuotias kokenut hyökkääjä Jeff Carter, joka viimeisteli kaksi maalia.

Coloradon suomalaistähden Mikko Rantasen viisi ottelua kestänyt maaliputki katkesi ottelussa. Rantasella on silti hyvä mahdollisuus tehdä tällä kaudella 50 maalia. Suomalaisella on nyt kasassa 47 osumaa, kun Coloradolla on 12 ottelua runkosarjaa jäljellä.

Korjattu klo 9.49 lakkoon osallistuvien määrä 25 000.