Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli miljoona ihmistä protestoi eläkelakien uudistusta vastaan Ranskassa

Noin 1,1 miljoonaa ihmistä osallistui Ranskassa torstaina mielenosoituksiin presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta vastaan, kertoi maan sisäministeriö. Ammattiliitto CGT:n mukaan mielenosoittajia olisi ollut jopa 3,5 miljoonaa.

Pariisissa mielenosoittajia oli noin 119 000, mikä oli suurin määrä sen jälkeen kun protestit alkoivat tammikuussa.

Edellisistä mielenosoituksista maaliskuun puolivälissä protestoijien määrä koko maassa yli tuplaantui. Virallisten arvioiden mukaan maaliskuun alkupuolen ennätysmäärään, 1,28 miljoonaan, ei kuitenkaan päästy.

Macronin keskiviikkoisen televisioesiintymisen, jossa hän kieltäytyi tekemästä lakiin muutoksia ja vaati sen voimaantuloa vuodenvaihteessa, uskottiin kirvoittaneen lisää kansaa kadulle.

– Mielestäni hän on hyvin autoritaarinen. Hän ei kuuntele, valitti Pariisin mielenosoituksiin osallistunut insinööri Solange Le Nuz, 28.

Pariisissa mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi mellakoiksi, ja poliisi käytti kyynelkaasua ja patukoita protestoijia vastaan.

Yli 120 poliisia ja santarmia on loukkaantunut ja 80 ihmistä on otettu kiinni mielenosoituksissa, kertoi sisäministeri Gerald Darmanin myöhään torstaina.

Osa mielenosoittajista sytytti roskakasoja tuleen ja rikkoi kauppojen ikkunoita.

Uusia lakkoja ja protesteja luvassa

Lakkojen ja protestien taustalla on eläkeuudistus, jossa muun muassa nostetaan eläkeikää 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidennetään aikaa, joka ihmisten on oltava työelämässä saadakseen täyden eläkkeen. Hallitus ajoi uudistuksen läpi ilman parlamentin alahuoneen hyväksyntää hyödyntämällä kiistanalaista perustuslain pykälää.

Macron itse on puolustanut eläkeuudistusta ja sanonut sen olevan maalle välttämätön. Keskiviikkoisessa televisiohaastattelussa hän sanoi olevansa valmis hyväksymään uudistuksesta koituvan epäsuosionsa.

Macroniin on sunnuntaina julkaistun kyselyn perusteella tyytyväisiä enää 28 prosenttia ranskalaisista, mikä on alhaisin lukema sitten edellisen protestiliikkeen, keltaliivien, huippuaikojen.

Mielenosoitusten lisäksi vaatimuksia lain muuttamisesta on tehostettu lakoilla. Junaliikenne takkuili pahasti torstaina työnseisauksen takia, ja tonnikaupalla jätteitä lemusi edelleen Pariisin kaduilla roskakuskien yhä jatkuvan lakon vuoksi.

Ammattiliitot ilmoittivat torstaina, että lakot ja protestit tulevat jatkumaan tiistaina.