Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan maavoimien komentaja lupailee vastahyökkäystä Bahmutissa

Ukrainan maavoimien komentaja sanoo Ukrainan käyttävän pian hyväkseen Venäjän joukkojen kulumista Bahmutin taistelussa.

– Vihollinen ei ole luopunut toivosta ottaa Bahmut haltuunsa hinnalla millä hyvänsä, vaikka on kärsinyt mies- ja välinetappioita, sanoi Telegram-viestissään kenraalieversti Oleksandr Syrskyi, jonka mukaan Venäjän yksiköistä pääosan muodostavat Wagner-palkkasotilasyhtiön joukot.

– He eivät säästele yhtään, menettävät merkittävästi voimaa ja tulevat hyvin uupuneiksi. Hyvin pian käytämme tämän tilaisuuden hyväksemme, kuten teimme Kiovan lähellä sekä Harkovassa, Balaklijassa ja Kupianskissa, Syrskyi sanoi viitaten alueisiin, jotka Ukraina on vallannut takaisin Venäjältä aiemmin sodan aikana.

Donetskin alueella sijaitsevasta Bahmutista on käyty taisteluja kuukausien ajan, mikä on tehnyt kaupungista symbolisesti merkittävän, vaikka sillä ei ole juuri strategista merkitystä. Molemmat osapuolet ovat panostaneet Bahmutin taisteluun suuren määrän joukkoja ja aseistusta ja myös kärsineet raskaita tappioita.

Wagner-yhtiötä johtava Jevgeni Prigozhin sanoi aiemmin tällä viikolla että Venäjän joukkojen hallinnassa on noin 70 prosenttia kaupungista. Britannian puolustusministeriö kertoi keskiviikkona, että Ukrainan joukot ovat aloittaneet viime päivinä paikallisen vastahyökkäyksen Bahmutin länsipuolella. Ukrainan joukot Bahmutissa ovat kuitenkin edelleen vaarassa joutua Venäjän saartamiksi.

Ukraina on perustellut kaupungin puolustamista sillä, että näin hankitaan aikaa pian alkavaa vastahyökkäystä varten.

Rajuja taisteluita Kreminnan länsipuolella

Britannian puolustusministeriö kertoo päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan, että raskaat taistelut Svatoven ja Kreminnan sektorilla Luhanskin alueen pohjoisosassa ovat jatkuneet tässä kuussa.

Brittitiedustelun mukaan Venäjä on saanut osittain hallintaansa Kreminnan kaupungin sisääntuloväylät. Vielä alkuvuonna Ukrainan joukoilla oli realistinen mahdollisuus päästä Kreminnaan.

Venäjä on paikoin edennyt useita kilometrejä alueella. Brittitiedustelun mukaan Venäjä näyttää pyrkivän laajentamaan Svatoven ja Kreminnan länsipuolista puskurivyöhykettä kohti Oskiljokea. Strategisena tavoitteena näyttää olevan valloittaa takaisin joen rannalla sijaitseva Kupjanskin kaupunki, joka on logistinen solmukohta.

Brittitiedustelu kuitenkin tulkitsee, että Venäjän pääpyrkimys alueella on puolustaa asemiaan, koska se katsoo Svatoven ja Kreminnan sektorin olevan mahdollinen Ukrainan vastahyökkäyksen paikka.

Ukraina valtasi Kupjanskin takaisin syyskuussa ja lähti sen jälkeen valtaamaan joen itäpuolisia alueita. Venäjä on kuitenkin pystynyt pitämään Svatoven ja Kreminnan hallinnassaan.

Ydinvoimalan tilanne huolettaa yhä

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne on edelleen vaarallinen Venäjän alkukuussa tekemän ohjusiskun jälkeen, sanoo Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi.

– Ydinturvallisuus on edelleen epävarmassa tilassa, Grossi sanoi voimalasta keskiviikkona julkaistussa lausunnossa.

Venäjä teki maaliskuun alussa ohjusiskun Etelä-Ukrainassa sijaitsevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin, minkä myötä ydinvoimalasta katkesivat sähköt. Euroopan suurin ydinvoimala tarvitsee sähköä muun muassa reaktorien jäähdyttämiseen.

Venäjän iskun jälkeen ydinvoimala on turvautunut yhteen varavoimalinjaan, joka on Grossin mukaan yhä irrallaan ja korjattavana. Korjaustöiden ja epävarman sähkönsaannin vuoksi ydinvoimalaan voi tulla täydellinen sähkökatkos, jolloin se olisi jälleen dieselgeneraattorien tuottaman hätävirran varassa.

Ydinvoimala on joutunut turvautumaan hätävirtaan jo kuudesti Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Dieselgeneraattoreissa on polttoainetta kymmenen päivän sähkönsyöttöön. Viimeksi voimala turvautui hätävirtaan 11 tunnin ajan.

– Pyydän jälleen kerran kaikilta osapuolilta sitoutumista ydinturvallisuuden turvaamiseen voimalassa, Grossi lausui.

Aiemmin YK:n alaisen järjestön johtaja on sanonut, että joka kerta voimalan mennessä hätätilaan kyse on nopan heitosta, ja jos näin tapahtuu toistuvasti, jonain päivänä tuuri loppuu.