Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bloomberg: Wagner valmistautuu vähentämään operaatioitaan Ukrainassa – Putinin kokki kääntämässä katseensa mahdollisesti takaisin Afrikkaan

Venäjän pahamaineisen palkka-armeija Wagnerin perustaja Jevgeni Prigožin valmistautuu vähentämään armeijansa operaatioita Ukrainassa ja kääntämään katseensa takaisin Afrikkaan, asiasta perillä olevat henkilöt kertovat uutistoimisto Bloombergille.

Wagner kärsii nyt merkittävästi mies- ja ammuspulasta Ukrainassa, kun Venäjän asevoimien ylin johto kielsi Prigožinia rekrytoimasta joukkoihinsa sotilaita ensisijaisista kohteistaan, Venäjän vankiloista. Myös ammustoimitukset Wagnerille on pantu jäihin.

Wagnerin sotilaat toimivat Venäjän joukkojen keihäänkärkenä Itä-Ukrainan Bahmutin taistelussa. Kovia tappioita kärsinyt palkka-armeija ei ole onnistunut valtaamaan pahasti tuhoutunutta kaupunkia kuukausien taisteluiden jälkeen.

Venäjän sotajohtoa kovasanaisesti arvostellut Prigožin pyrki parantamaan omaa asemaansa Venäjän johtoportaassa. Lopputulos on ollut mahdollisesti päinvastainen.

– Prigožin on tulossa kaikkien tielle. Hänen ainoa suojansa on nyt hänen henkilökohtainen suhde (presidentti Vladimir) Putiniin, politiikan konsulttiytys R.Politikin perustaja Tatjana Stanovaja sanoo Bloombergille.

Prigožin tunnetaan Putinin läheisenä liittolaisena ja häntä kutsutaan julkisuudessa usein "Putinin kokiksi". Nimitys juontuu Prigožinin ravintola- ja pitopalveluyrityksestä, jonka isännöimissä tilaisuuksissa Putin on vieraillut korkea-arvoisten vieraiden kanssa.

Wagnerin palkkasotilaiden kerrotaan osallistuneen sotiin Venäjä-mielisten joukkojen puolella Libyassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Malissa. Bloombergin lähteiden mukaan tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että Prigožin on siirtämässä joukkojaan Afrikkaan, mutta tilanteen tuntevien mukaan operaatiot siellä saavat häneltä enemmän huomiota, kun tilanne Ukrainassa on hänen joukoille epäedullinen.

Maanantaina Wagner julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa kutsuttiin henkilöstöä avoimiin palkkasotilastehtäviin Ukrainaan ja Afrikkaan 9–14 kuukaudeksi. Ilmoituksen mukaan Afrikkaan hakevat sijoitetaan reserviin.