Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Venäjän hyökkäys Bahmutiin on pitkälti pysähtynyt

Venäjän hyökkäys Bahmutin kaupunkiin Ukrainassa on pitkälti pysähtynyt, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä julkaisemassaan tiedustelukatsauksessa.

Tiedustelun mukaan tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että venäläisjoukot ovat kärsineet raskaita tappioita. Myös Ukrainan puolella on kärsitty tappioita kaupungin puolustuksessa.

Venäjän tilannetta ovat todennäköisesti pahentaneet myös jännitteet sen puolustusministeriön ja palkkasotilasyhtiö Wagnerin välillä.

Brittitiedustelun mukaan Venäjä on todennäköisesti siirtänyt operatiivisen painopisteen kohti Avdiivkan kaupunkia, joka sijaitsee Bahmutin eteläpuolella.

YK: Sekä Venäjä että Ukraina ovat teloittaneet sotavankeja

Yhdistyneet kansakunnat YK kertoi perjantaina, että sekä Ukraina että Venäjä ovat teloittaneet sotavankejaan. Järjestö ilmoitti olevansa hyvin huolissaan teloituksista.

YK:n tarkkailuoperaation johtaja Matilda Bogner sanoi, että operaatiolla on todisteita kummankin puolen raakuuksista.

– Olemme syvästi huolissamme jopa 25 venäläisen sotavangin sekä taistelukyvyttömien ihmisten välittömistä teloituksista, jotka olemme dokumentoineet, Bogner sanoi lehdistötilaisuudessa Kiovassa perjantaina.

Välitön teloitus tarkoittaa, että ihmistä syytetään rikoksesta ja hänet tapetaan välittömästi ilman oikeudenkäyntiä. Bognerin mukaan teloitukset suoritettiin usein heti kiinnioton jälkeen taistelukentällä.

Bognerin mukaan 15 ukrainalaisen sotavangin epäillään tulleen teloitetuksi venäläisjoukkojen toimesta. Hänen mukaansa palkkasotilasyhtiö Wagner on vastuussa 11 näistä teloituksista.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan sotavankien huonosta kohtelusta siitä asti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli vuosi sitten.

Ukrainan ulkoministeriö kertoo olevansa kiitollinen YK:n Ukrainassa toimivan ihmisoikeuksien tarkkailuoperaation työstä, mutta ei pidä hyväksyttävänä sitä, että vastuu asetetaan hyökkäyksen uhrille. Ulkoministeriön lausunnosta kertoo muun muassa Kyiv Independent.

– YK:n peruskirjan mukaan Ukrainalla on oikeus itsepuolustukseen, ministeriö sanoo.

Ukrainan ulkoministeriö sanoo myös, että se odottaa YK:n operaation välttävän toimenpiteitä, jotka voitaisiin tulkita uhrin ja hyökkääjän rinnastamiseksi.

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets kiistää rikkomukset Ukrainan puolella. Hän vaatii todisteita ja sanoo maan noudattavan Geneven sopimuksia.

– Venäjä on laittomasti hyökännyt maahamme, tappaa ja sieppaa Ukrainan kansalaisia sekä estää edelleen pääsyn sotavankeihimme. Epäinhimillisen kohtelun ja kidutuksen laajuus on piilotettu, hän sanoo.

Biden: Kiina ei ole toimittanut a seita Venäjälle ainakaan vielä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo uskovansa, ettei Kiina ole ainakaan vielä toimittanut Venäjälle aseita sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan yli vuosi sitten.

– Olen kuullut viimeiset kolme kuukautta puheita siitä, että Kiina olisi aloittamassa merkittävät asetoimitukset Venäjälle. No, sitä he eivät ole vielä tehneet. Se ei tarkoita sitä, etteivätkö he tekisi niin tulevaisuudessa, mutta he eivät ole tehneet sitä vielä, Biden totesi lehdistötilaisuudessa.

Puheet Kiinan ja Venäjän suhteiden lähentymisestä ovat Bidenin mielestä liioiteltuja. Biden esitti kommenttinsa vieraillessaan Kanadassa. Bidenin mukaan länsimaat ovat Ukrainan sodan seurauksena lähentyneet paljon enemmän kuin Kiina ja Venäjä, joiden uhkan presidentti kuitenkin kertoo ottavansa vakavasti.

– En suhtaudu kevyesti Kiinaan enkä Venäjään, Biden sanoi.

Biden mainitsi Kiinan valtaa tasapainottavana tekijänä Yhdysvaltain tiivistyneen turvallisuusyhteistyön Tyynenmeren alueella Australian, Intian ja Japanin kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi vierailevan Kiinan presidentti Xi Jinpingin aiemmin tällä viikolla Moskovassa. Puheiden tasolla johtajat korostivat maidensa erityistä suhdetta, mutta Kiina ei sitoutunut julkisesti sen enempää asetoimituksiin kuin venäläisen kaasun pitkäaikaisiin ostosuunnitelmiin.