Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Amerikkalainen asiantuntija ei pidä Hornetien luovuttamista Ukrainalle käytännöllisenä

Hävittäjäanalyytikon mukaan Suomessa käytävä Hornet-keskustelu on tärkeämpää kuin itse koneet.

Yhdysvaltalainen hävittäjäasiantuntija Richard Aboulafia ei pidä Suomen Hornet-hävittäjien luovuttamista Ukrainalle käytännöllisenä vaihtoehtona.

Asiasta kertoo Ilta-Sanomat, joka on haastatellut Aerodynamics Advisory -yrityksen analyytikkona toimivaa Aboulafiaa aiheesta.

Aboulafia perustelee näkemystään esimerkiksi sillä, että Hornetit edustavat sen kaltaista teknologiaa, josta Ukrainan ilmavoimilla ei ole kokemusta.

Hävittäjien käytön opetteleminen ei Aboulafian mukaan olisi välttämättä järkevää, sillä Ukraina saisi Horneteja todennäköisesti vain pienen määrän. Opettelemisesta ei myöskään koituisi pitkäaikaista hyötyä, sillä Horneteja ei enää valmisteta.

Aboulafian mukaan ongelmia tulisi myös koneiden huollossa ja varaosissa.

– Suurin ongelma tässä Hornet-kysymyksessä on minkäänlaisen tuloksellisuuden puute. Jos nämä hävittäjät olisivat F-16-mallia, se olisi ehkä vaivan arvoista, Aboulafia sanoo IS:lle.

Yhdysvaltalaisasiantuntija pitää Ukrainan kannalta järkevämpinä vaihtoehtoina ranskalaisia Mirage 2000 -hävittäjiä sekä Slovakian ja Puolan omistamia neuvostomallisia Mig-29-hävittäjiä.

Mig-29-koneet ovat ukrainalaisille entuudestaan tuttuja, ja vaikka ne ovat vanhoja, niistä voi Aboulafian mukaan olla hyötyä varaosina.

– Näistä käyttökelpoiset koneet voi ottaa käyttöön hyvin nopealla aikataululla, ja niiden huolto onnistuu helpommin, hän sanoo IS:lle.

Aboulafia pitää kuitenkin Suomen Hornet-keskustelua tärkeänä osana länsimaissa käytävää yleistä poliittista keskustelua Ukrainan aseistamisesta.

– Suoraan sanottuna minusta Suomen väittely Horneteista on ollut tärkeämpää kuin itse Hornetit olisivat Ukrainalle, hän sanoo IS:lle.