Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin sanoo sopineensa Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi lauantaina Venäjän sijoittavan taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle.

Putin kertoi asiasta Rossija 24 -tv-kanavan haastattelussa.

Putin sanoi sopineensa Valko-Venäjää johtavan Aljaksandr Lukashenkan kanssa asiasta.

– Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Yhdysvallat on tehnyt samaa vuosikymmeniä. He ovat pitkään sijoittaneet ydinaseitaan liittolaistensa maaperälle, Putin sanoi haastattelussa.

Muun muassa Italiaan ja Turkkiin sijoitetut Yhdysvaltain ydinaseet ovat Yhdysvaltain asevoimien valvonnassa. Sotilasliitto Nato katsoo Yhdysvaltain ei-ydinasevaltioihin sijoitettujen ydinaseiden olevan vuoden 1968 ydinsulkusopimuksen mukaisia.

Ydinaseiden hallinnasta vastaisi edelleen Venäjä

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Putin sanoi haastattelussa, että kymmenen taktisia ydinaseita kuljettamaan pystyvää lentokonetta on jo sijoitettu Valko-Venäjälle. Valko-Venäjälle on kuljetettu myös Iskander-ohjuksia, jotka pystyvät kantamaan ydinaseita.

Putin sanoi myös taktisten ydinaseiden varastointitilojen olevan valmiita heinäkuun alkuun mennessä. Putinin mukaan ydinaseiden hallinnasta vastaisi edelleen Venäjä.

Putin väitti haastattelussa, ettei ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia.

Valko-Venäjällä äänestettiin helmikuussa perustuslakimuutoksesta, joka sallisi muun muassa ydinaseiden varastoinnin maassa.

Putin ilmoitti helmikuussa Venäjän keskeyttävän osallistumisensa Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen. Venäjä lakkautti sopimuksen mukaiset asetarkastukset jo elokuussa ja ilmoitti syyksi sen, että Yhdysvallat olisi estänyt venäläistarkastajien toimintaa.

Sopimus oli ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

Putin kertoi venäläiskanavan haastattelussa myös venäläisjoukkojen ottavan käyttöön köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia, jos Ukraina saa käyttöönsä vastaavia ammuksia.

---

Lähteenä myös AFP.