Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Jopa 85 prosenttia kunnista tarvitsee lisää työikäisiä maahanmuuttajia – näissä kunnissa tarve on suurin

Konsulttitoimisto MDI:n mukaan vain 45 kunnan työikäinen väestö pysyy ennallaan tai kasvaa ilman lisämaahanmuuttoa.

Kouvola, Savonlinna, Salo, Mikkeli, Pori, Varkaus, Imatra, Kotka, Jämsä ja Lappeenranta.

Nämä kunnat tarvitsevat lukumäärällisesti eniten lisämaahanmuuttoa, jotta työikäinen väestö kussakin kunnassa vastaisi vuonna 2035 nykytasoa, kirjoittaa Yle. Kärkikymmenikköä seuraavat Lohja, Kajaani, Pieksämäki, Äänekoski ja Heinola.

Asia ilmenee aluekehityksen konsulttitoimisto MDI:n laskemista. Lisämaahanmuutto tarkoittaa maahanmuuttoa väestöennusteessa odotetun maahanmuuton lisäksi.

Ylen mukaan jos listan ykkönen Kouvola haluaa pitää työikäisen väestönsä ennallaan, kaupunkiin pitäisi muuttaa seuraavan reilun kymmenen vuoden aikana 9 000 työikäistä maahanmuuttajaa eli noin 7 000 enemmän kuin nyt ennustetaan. Savonlinnassa vastaava määrä on vajaa 4 500 ja Salossa noin 4 000.

Jopa 85 prosenttia kunnista tarvitsee lisää työikäisiä maahanmuuttajia, jos aikoo pitää kiinni työikäisten nykytasosta vuonna 2035. Vain 45 kunnan työikäinen väestö pysyy ennallaan tai kasvaa ilman lisämaahanmuuttoa.

–  Kuntien väliset erot ovat ihan valtavat, sanoo väestökysymyksiin perehtynyt Turun kaupungin tutkimusjohtaja Timo Aro Ylelle.

Aro työskentelee myös neuvonantajana MDI:ssä.

– Työikäisten väheneminen on todellisuutta jo monella paikkakunnalla. 2020- ja 2030-luvuilla se leviää ja läikkyy koko maahan.