Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ben Zyskowiczin pahoinpitelystä epäilty päästettiin vapaaksi – Poliisi: Epäilty on kertonut, että hänen tunteensa kuumenivat ja tapahtunut oli sattumaa

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) pahoinpitelystä epäilty mies on poliisikuulusteluissa kertonut, ettei teon taustalla ollut suunnitelmallisuutta.

– Hänen näkemyksensä mukaan siinä tilanteessa tunteet ovat vain sattuneet kuumenemaan ja ollut vain sattumaa, että näin on päässyt käymään, tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen kertoi STT:lle.

Poliisi tiedotti maanantai-iltapäivänä, että teosta epäilty 38-vuotias mies on päästetty vapaaksi. Hän oli ollut kiinniotettuna lauantaista lähtien.

Poliisin mukaan edellytyksiä miehen vangitsemisvaatimukselle ei ollut. Poliisin olisi pitänyt esittää vangitsemista huomiseen puoleenpäivään mennessä.

Lehtosen mukaan rikoksista, joista miestä epäillään – perusmuotoisesta pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta – harvemmin vangitaan.

– Jos unohdetaan motiiviasiat ja mahdolliset poliittiset näköalat, väkivaltarikostutkinnan näkökulmasta ei ole kyse kovin kummallisesta asiasta.

Zyskowicz joutui hyökkäyksen kohteeksi lauantaina Helsingin Itäkeskuksessa ennen puoltapäivää.

Poliisi jatkaa edelleen asian tutkintaa muun muassa kuulustelemalla lisää todistajia.

Zyskowicz: Mies uhkasi tappaa, huitoi, kamppasi ja työnsi maahan

Zyskowicz joutui hyökkäyksen kohteeksi lauantaina Helsingin Itäkeskuksessa ennen puoltapäivää. Zyskowicz oli Itäkeskuksen metroasemalla odottamassa Vuosaareen menevää metroa, kun Zyskowiczin mukaan aggressiivinen mies uhkasi tappaa hänet ja työntää metron alle.

Zyskowicz kertoi, että uhkailujen jälkeen mies huitaisi kädellä päin hänen kasvojaan. Tämän jälkeen hyökkääjä yritti Zyskowiczin mukaan poistua paikalta reippaasti kävellen.

– Halusin, että hän joutuu tapahtumasta vastuuseen, niin lähdin hänen peräänsä muutaman muun silminnäkijän kanssa, Zyskowicz kertoi tapahtuneesta aiemmin STT:lle.

Zyskowiczin mukaan mies jatkoi solvausten esittämistä ja huusi esimerkiksi Natosta sekä juutalaisista. Tämän jälkeen mies kääntyi ja juoksi kansanedustajaa kohti.

– Hän kamppasi ja työnsi minut maahan. Siinä tuli vaurioita kämmeniin sekä polviin, kansanedustaja kertoi.

Tämän jälkeen vartijat ottivat Zyskowiczin mukaan hyökkääjän kiinni. Julkisuudessa olleista videoista myös näkyi, kuinka poliisit taluttivat miehen poliisiautoon.

Suomen poliittinen johto tuomitsi jyrkästi Zyskowiczin kimppuun käymisen. Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö kommentoi tapausta Twitterissä raukkamaiseksi hyökkäykseksi.

– Vihanpito, uhkailu saati väkivalta vaalikentillä ovat loukkaus myös kansanvaltaa vastaan, Niinistö kirjoitti.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi, että hyökkäys ehdokasta kohtaan on hyökkäys demokratiaa kohtaan.

– Tämä on järkyttävää ja täysin tuomittavaa.