Israelissa on maanantaina odotettu, ilmoittaako pääministeri Benjamin Netanjahu kiistanalaisen oikeusjärjestelmäuudistuksen jäädyttämisestä.
Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta pitää todennäköisimpänä vaihtoehtona, että Netanjahu taipuu asiassa jonkinasteiseen kompromissiin.
– Kuvittelisin, että saadaan aikaan jokin kompromissi. Tätä siirretään väliaikaisesti, pyritään käymään neuvotteluja opposition kanssa ja ehkä osa jyrkimmistä uudistuksista jää pois, Juusola sanoo STT:lle.
Taustalla vaikuttaa Juusolan mukaan paitsi mielenosoitusten laajuus myös se, että maan turvallisuuskoneisto on niissä mukana. Esimerkiksi ilmavoimien reserviläisiä on protestoinut uudistusta kieltäytymällä palveluksesta.
– Voi olla, että puolustusministerin esittämä arvostelu ja hänen erottamisensa oli viimeinen pisara, joka pakottaa Netanjahun tekemään jonkinlaisen kompromissin.
Netanjahu erotti sunnuntaina puolustusministeri Yoav Gallantin tämän kehotettua keskeyttämään oikeusjärjestelmän uudistuksen eteenpäin viemisen. Arviolta sadattuhannet ihmiset osoittivat erottamisen jälkeen mieltään eri puolilla maata yöhön asti.
Juusolan arvion mukaan kompromissiratkaisua puoltaisi Netanjahun tarve pitää hallitusta pystyssä useiden kaatuneiden hallitusten jälkeen.
– Nyt hänellä on lopultakin jonkinnäköinen enemmistö parlamentissa, niin hän ei varmasti halua menettää tätä tilannetta eikä asemaansa pääministerinä, kun hän on vielä jatkuvan oikeusprosessin kohteena.
Netanjahua vastaan on parhaillaan käynnissä korruptio-oikeudenkäynti.
Selviääkö hallitus?
Juusolan mukaan neuvottelutkaan eivät silti välttämättä tuo ratkaisua tilanteeseen, sillä uudistuksesta on merkittäviä erimielisyyksiä.
Hän pitää mahdollisena, että kiista uudistuksesta johtaa siihen että Israelin hallitus kaatuu – taas kerran.
– Siellä on paljon toimijoita, jotka ovat sitoutuneet uudistuksiin ideologisesti paljon Netanjahua enemmän.
Netanjahun odotettiin ilmoittavan uudistuksen jäädyttämisestä jo maanantaina aamupäivällä, mutta puhetta lykättiin.
Mediatietojen mukaan syy tähän on se, että oikeusministeri Yariv Levin ja kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir olivat uhanneet erota, jos uudistus keskeytetään.
Voi myös olla, että hallitus yrittää ajaa samat uudistukset läpi myöhemmin laskemalla sen varaan, etteivät ihmiset myöhemmin enää jaksa samassa mittakaavassa lähteä niitä vastustamaan, Juusola pohtii.
Suunniteltu oikeusjärjestelmän uudistus heikentäisi korkeimman oikeuden valtaoikeuksia merkittävästi ja lisäisi poliitikkojen valtaa maan oikeuslaitoksen yli.
– Hallitus pystyisi käytännössä ajamaan läpi melkein mitä vaan, Juusola sanoo.
Laajat mielenosoitukset uudistusta vastaan ovat jatkuneet Israelissa jo kuukausia.
Korkeimman oikeuden asema on pitkään hiertänyt etenkin Israelin oikeistoa.
Juusolan mukaan myös moni nyt suunniteltuja uudistuksia vastustava ajattelee, että jonkinlaisia uudistuksia korkeimman oikeuden suhteen tarvittaisiin.