Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina ei aio häätää Kiovan luolaluostarin munkkeja väkivalloin – hallitus haluaa kuitenkin munkkien lähtevän

Ukraina ei aio häätää Kiovan kuuluisan luolaluostarin munkkeja väkivalloin, maan hallitus kertoi keskiviikkona.

Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvan Kiovan luolaluostarin eli Petsherskin lavran munkit ovat olleet Ukrainan hallituksen hampaissa Venäjä-yhteyksien takia. Keskiviikkona umpeutui määräaika, jonka puitteissa munkit ovat saaneet asua osassa luostaria ilmaiseksi.

Munkit ovat vastustaneet häätöä ja kertoneet, että ovat katkaisseet siteet Venäjän kirkon johtoon. Munkit ovat sanoneet pysyvänsä luostarissa niin pitkään kuin se on "fyysisesti mahdollista", mikä on herättänyt pelkoja yhteenotosta. Ukrainan hallitus vakuutti, ettei munkkien häätämiseen käytetä väkivaltaa.

– Ketään ei raahata ulos jaloista, häätöä ei tehdä voimakeinoin, kaikki tehdään lain mukaisesti, sanoi Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov.

Hänen mukaansa "Moskovan kirkon edustajien" on kuitenkin lopulta poistuttava luostarista.

Myös Ukrainan kulttuuriministeriön edustaja sanoi AFP:lle, että häätöprosessi alkaa keskiviikkona, mutta munkkien poistumiselle ei ole tarkkaa takarajaa. Prosessi voi viedä viikkoja.

Keskiviikkona tunnelma luostarissa oli rauhallinen, ja luostaria johtava metropoliitta Pavlo johti aamulla messua.

– Haluan vakuuttaa teille, että laki on meidän puolellamme. Lain ja perustuslain mukaan he eivät voi häätää meitä. Tämä tapaus on nyt oikeuslaitoksen käsissä, Pavlo sanoi.

Luostarin alueella asuu 200 munkkia ja 300 opiskelija.

Kiovan luolaluostari on perustettu 1000-luvulla, ja sillä on ollut tärkeä osa sekä Venäjän että Ukrainan historiassa. Ukrainan hallitus katsoo, että muodollisten yhteyksien katkaisemisesta huolimatta luostarin munkit ovat riippuvaisia Venäjän ortodoksisesta kirkosta. Ukrainan mielestä luostarissa on myös levitetty Venäjän propagandaa.