Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukašenka väittää Nato-maiden aikovan hyökätä Valko-Venäjälle ja suunnittelevan samalla vallankaappausta

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukašenka väitti perjantaina pitämässään puheessa, että Nato-maat suunnittelevat hyökkäystä Valko-Venäjälle. Asiasta uutisoi Guardian ja Ukrainskaja Pravda.

– Luottakaa sanaani, en ole koskaan valehdellut teille. He (Nato-maat) valmistautuvat hyökkäämään Valko-Venäjän alueelle maamme tuhoamiseksi, Lukašenka sanoi Valko-Venäjän kansalle suunnatussa puheessa.

Hän selitti lausuntoaan siten, että hän uskoo puolustusliitto Naton siirtävän joukkojaan kiihtyvällä tahdilla idän suuntaan. Lukašenkan arvioiden mukaan Puolassa ja Baltian maissa olisi jo 21 000 Naton sotilasta, 250 panssarivaunua, lähes 500 panssaroitua ajoneuvoa ja noin 150 ilma-alusta.

– Ja koko tämä armada harjoittelee näkyvästi Valko-Venäjän ja Venäjän rajan lähellä, Lukašenka sanoi.

Hän väitti lännen myös suunnittelevan vallankaappausta Valko-Venäjällä. Tätä väitettä hän ei täsmentänyt.

– Kun aika koittaa, kerron teille siitä. Tänään ei ole sen hetki, vaivalloinen työ jatkuu salaisesti.

Guardianin mukaan Lukašenka sanoi Venäjän suunnitelmien taktisten ydinaseiden siirtämisestä Valko-Venäjälle suojelevan maata lännen väitetyltä sotilaalliselta uhalta.

Lukašenka vaati myös Ukrainaan välitöntä tulitaukoa Ukrainan vastahyökkäyksen estämiseksi. Vastahyökkäys tekisi hänestä rauhanneuvottelut mahdottomiksi. Tulitaukoon ei hänen mukaansa sisältyisi Venäjän joukkojen vetäytymistä Ukrainan alueilta.