Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Evankelis-luterilainen kirkko lyhentäisi hautausaikaa, keli suosii vaaliuurnille menoa, tänään on aprillipäivä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Evankelis-luterilainen kirkko lyhentäisi hautausaikaa

Suomessa hautajaisten järjestäminen kestää paljon pidempään kuin muissa Pohjoismaissa. Evankelis-luterilainen kirkko haluaisi lyhentää hautausaikaa puolella. Kirkon mukaan suurten ikäluokkien vuoksi vainajia tulee olemaan tulevaisuudessa nykyistä enemmän.

Kirkko toivoo, että hautausaika lyhenisi kahteen tai kolmeen viikkoon. Kuoleman ja hautaamisen välinen aika oli viime vuonna Kirkkohallituksen mukaan noin 24 päivää.

Vanhuspalveluiden henkilöstömitoitus tiukentuu tänään

Tänään astuu voimaan laki vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksesta.

Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstön vähimmäismitoitus on 0,65 työntekijää asiakasta kohti tästä päivästä alkaen. Joulukuusta lähtien määrä tulee olemaan 0,7 työntekijää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi viime viikolla, että kolmannes vanhuspalvelujen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä on jo saavuttanut henkilöstömitoituksen 0,7.

Hoitajamitoituksen oli määrä nousta 0,7:ään jo tässä kuussa, mutta eduskunta päätti lykätä sitä joulukuulle.

Vaaliviikonlopun keli suosii uurnille menoa, vaikka sää onkin viileähkö

Vaaliviikonlopun säästä on tulossa viileähkö sekä tänään että eduskuntavaalien äänestyspäivänä huomenna. Liikennesään varoituksia ei ole voimassa missään päin Suomea, joten ajokeli ei haittaa uurnille autoilua.

Länsi- ja Pohjois-Suomessa koko viikonloppu on aurinkoinen ja poutainen. Maan itäosassa saatetaan saada huomenna lumikuuroja, kerrottiin Ilmatieteen laitoksesta.

Lämpötila voi nousta etelässä ja maan keskiosissa tänään ja huomenna päivällä hieman nollan yläpuolelle. Huomisaamun ja -illan äänestystuntien aikana mittarit näyttävät pakkasta, jonka purevuutta lisää jonkin verran pohjoistuuli.

Aprillia, syö silliä

Tänään kannattaa olla tarkkana, sillä aprillipäivänä on mahdollisuus joutua jekkujen ja huijausten kohteeksi. Suomessa monet mediat ja viime vuosina myös jotkut viranomaiset ovat julkaisseet leikkimielisiä aprillipiloja.

Yleinen aprillipila on kutsua ihmisiä torille erilaisiin tapahtumiin. Torille menemistä kannattaa siis aprillipäivänä välttää, jos ei halua tulla huijatuksi.

Aprillipäivän historia ulottuu keskiajalle, ja sitä vietetään useissa maissa.

Kansainvälinen valuuttarahasto hyväksyi 15,6 miljardin dollarin apupaketin Ukrainalle

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoo päättäneensä 15,6 miljardin dollarin apupaketista Ukrainalle. Paketilla on tarkoitus helpottaa sodan runteleman maan talouden elpymistä.

Venäjän hyökkäys on kurittanut Ukrainan taloutta ja johtanut taloudellisen toiminnan supistumiseen noin 30 prosentilla viime vuonna. Samalla se on tuhonnut suuren osan maan osakepääomasta ja lisännyt köyhyyttä, IMF sanoo.

Kaksiosainen ohjelma tasapainottaa maan taloudellista tilannetta sodan jatkuessa, ennen siirtymistä kunnianhimoisempiin rakenteellisiin uudistuksiin julmuuksien päättymisen jälkeen, IMF:n apulaisjohtaja Gita Gopinath sanoo tiedotteessa. (Lähde: AFP)

Kolme vuotta George Floydin kuoleman jälkeen Minneapolis uudistaa poliisiohjeistuksia

Yhdysvalloissa Minneapolisin kaupunki kertoi hyväksyneensä suunnitelman poliisilaitoksen uudistamiseksi.

Uudistukseen päädyttiin lähes kolme vuotta sen jälkeen, kun musta George Floyd kuoli poliisin käsittelyssä Minneapolisissa.

Minnesotan osavaltion kanssa yhteistyössä tehty 144-sivuinen sopimus pyrkii karsimaan poliisin tarpeetonta voimankäyttöä.

Sopimus kehottaa poliiseja käyttämään voimaa vain silloin kun se on tarpeellista, suhteessa oletetun uhan voimakkuuteen. Se myös kieltää voimankäytön rankaisukeinona tai kostotoimena.

Sopimus vaatii vielä oikeuden hyväksynnän. (Lähde: AFP)

Kaapo Kakon maali ei auttanut New York Rangersia voittoon

Jääkiekon NHL:ssä Buffalo Sabres on voittanut jatkoajalle venyneessä ottelussa New York Rangersin maalein 3–2.

New Yorkin avausmaalin toisen erän loppupuoliskolla teki Kaapo Kakko, joka toi ottelun lukuihin 2–1. Kolmannessa erässä New York ylsi vielä tasoihin, mutta jatkoajalla Buffalon kotivoiton varmisti Jeff Skinner.

New Yorkin suomalaisista jäällä oli myös puolustaja Niko Mikkola 19 minuutin ajan.

Voittajajoukkueessa puolustaja Henri Jokiharju ahkeroi jäällä noin 23 minuuttia. Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen oli syrjässä loukkaantumisen vuoksi.

Markkasen Utah Jazz hävisi Boston Celticsille

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen edustama Utah Jazz hävisi vieraissa Boston Celticsille pistein 122–114.

Joukkue pelasi ilman Markkasta. Jazz kertoi Twitterissä, että suomalainen puuttui kokoonpanosta vasemman käden ruhjevamman takia. Hän oli poissa myös edellisestä pelistä.

Ottelun pistekuningas oli Celticsin Jayson Tatum, joka tehtaili 39 pistettä. Tämän lisäksi hän nappasi 11 levypalloa ja antoi kolme syöttöä.

Celtics on itäisen konferenssin kärkijoukkueita, kun taas Jazz on läntisen konferenssin häntäpäässä ja vaarassa jäädä ulos pudotuspeleistä.