Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen täysjäsenyyttä Natossa juhlaliputetaan – Nato-lipun hankkiminen kiinnostaa myös tavallisia kansalaisia

Suomalaisten kiinnostus hankkia Nato-lippu omaan käyttöön heräsi selvästi presidentti Sauli Niinistön parin viikon takaisen Turkin-vierailun jälkeen, huomattiin Aitoossa Pälkäneellä lippuja valmistavassa Printscorpiossa. Kun Turkki perjantain vastaisena yönä vihdoin ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden, oli yhtiön nettisivuilla heti aamulla odottamassa toistakymmentä uutta lipputilausta.

Toimitusjohtaja Tommi Helmisen mukaan liikkeellä tuntuu olevan aivan tavallisia suomalaisia.

– Ei tämä ole mikään kiihkomilitaristien juttu, sen verran paljon näitä lippuja kysytään, hän kuvaa STT:lle.

Ostajia on ollut niin pöytälipuille kuin lipputankoon nostettaville isommille lipuillekin. Yritys ei alun alkaen ollut varautunut Nato-lippujen tekoon, vaan siihen ryhdyttiin vastauksena kysyntään.

Jos yksityishenkilö haluaa nostaa Naton lipun hulmuamaan kotipihansa lipputankoon, Suomen lippulainsäädännön mukaan tälle ei ole mitään estettä.

– Suomessa on liputusvapaus eli käytännössä kaikilla hyvän tavan mukaisilla lipuilla saa liputtaa, sanoo asiantuntija Aino Tuovinen sisäministeriöstä.

Tuovisen mukaan ministeriöön on jo tullut kansalaisilta kysymyksiä Naton lipun käytöstä.

Puolustusvoimat jatkaa nykykäytännöillä

Myös ulkoministeriö varautuu juhlistamaan Suomen Nato-jäsenyyttä liputtamalla Suomen ja Naton lipuilla sitten kun jäsenyys on tullut voimaan. Päivän mittainen juhlaliputus järjestetään ulkoministeriön tilojen edustalla Merikasarmilla Helsingissä. Merikasarmi on tarkoitus myös juhlavalaista, kerrotaan ulkoministeriön viestinnästä.

Natossakin Suomen täysjäsenyyden näkyviä merkkejä ovat ainakin lipunnostoseremoniat Naton toimipaikoissa, muun muassa järjestön päämajassa Brysselissä. Vielä ei ole tiedossa, nousevatko Suomen liput Nato-salkoihin samana päivänä kuin ulkoministeriön juhlaliputus.

Suomessa ei toistaiseksi ole erillistä ohjeistusta, miten meillä muutoin liputetaan Naton lipulla. On siis auki, noudatetaanko esimerkiksi samaa käytäntöä kuin EU:n lipun kanssa, jonka liputtamisessa on erilaisia kansallisia sovelluksia eri maissa.

Mitään Nato-lippujen merta ei joka tapauksessa ole näkösällä. Puolustusvoimissakin Naton liput ja tunnukset näkyvät samanlaisissa tilanteissa ja samoilla periaatteilla kuin ennen jäsenyyttä. Jos osallistutaan Naton yhteiseen harjoitukseen tai operaatioon, Naton tunnuksia käytetään samaan tapaan kuin nytkin.

Sama pätee vieraiden isännöintiin.

– Jos kotimaassa isännöidään Naton puolesta tai Natolle, voidaan Naton lippu nostaa salkoon, kuten nytkin, kertoo eversti Jaro Kesänen Pääesikunnasta.

Oma lippu aina arvokkaimmalla paikalla

Liputettaessa useammalla kansallislipulla noudatetaan kansainvälisiä liputustapoja. Kansainvälisessä liputuksessa isäntämaan lippu asetetaan aina arvokkaimpaan asemaan, ja tämä on Suomessa vahvistettu liputuksesta annetussa asetuksessa.

Nato-lippu on sisäministeriön mukaan meillä samassa arvoasemassa kuin muidenkin kansainvälisten järjestöjen ja yhteisöjen kuten EU:n tai YK:n liput.

– Suomen lippu on aina arvokkaimmalla paikalla. Jos sen lisäksi liputetaan vaikka Ruotsin ja Naton lipulla, toiseksi arvokkaimmassa asemassa on Ruotsin ja kolmanneksi arvokkaimmassa Naton lippu, Tuovinen selventää.

Tummansinistä ja valkoista

Naton sihteeristö ylläpitää ohjeita Naton lipun ja tunnuksen käytölle. Nato-maiden hallitukset voivat virallisissa yhteyksissä käyttää Naton lippua järjestön ja maan omien kansallisten sääntöjen mukaisesti osoittaakseen tukea Natolle sekä edistääkseen sen periaatteita ja tavoitteita.

Naton lipun pohjaväri on tummansininen. Lipun keskellä on valkoinen kompassiruusu, josta lähtee neljä valkoista viivaa kohti lipun eri sivuja. Sinisen värin kerrotaan kuvaavan Atlanttia, kompassineulojen jäsenvaltioiden yhteistä pyrkimystä rauhaan ja ympyrän yhtenäisyyttä.

Naton neuvosto hyväksyi lipun viralliseksi lipukseen 14. lokakuuta 1953.