Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjällä vangittu Wall Street Journalin toimittaja on kiistänyt syytteet vakoilusta

Venäjällä vangittu yhdysvaltalaisen Wall Street Journal -lehden toimittaja Evan Gershkovich on kiistänyt vakoilusyytteet oikeuden kuulemisessa Moskovassa.

Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto Tass, jonka mukaan Gershkovich pidetään vangittuna ainakin toukokuun 29. päivään asti, kunnes hänen salaiseksi määrätty oikeudenkäyntinsä alkaa.

Gershkovich vangittiin torstaina. Kyse on tiettävästi ensimmäisestä vakoiluepäilyjen vuoksi vangitusta ulkomaalaisesta toimittajasta Venäjällä sitten Neuvostoliiton ajan.

Eilisessä pääkirjoituksessaan Wall Street Journal vaati, että presidentti Joe Bidenin hallinnon tulisi karkottaa Venäjän suurlähettiläs sekä venäläiset toimittajat Yhdysvalloista vastauksena Gershkovichin vangitsemiselle.

Myös Biden on vaatinut Gershkovichin vapauttamista, mutta hän on sanonut, ettei Yhdysvallat suunnittele venäläisdiplomaattien karkottamista.

Toimittajaa uhkaa 20 vuoden vankeus

Venäjän turvallisuusviraston mukaan se "esti laittoman toiminnan" ottaessaan kiinni 31-vuotiaan Gershkovichin Jekaterinburgissa, noin 800 kilometriä Moskovasta itään. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan toimittaja otettiin kiinni "verekseltään".

Vakoilusyytteistä voi seurata jopa 20 vuoden vankeusrangaistus. Valkoinen talo on varoittanut amerikkalaisia matkustamasta Venäjälle ja kehotti myös maassa olevia kansalaisiaan poistumaan Venäjältä oman turvallisuutensa vuoksi.

Myös useita muita Yhdysvaltain kansalaisia on vankilassa Venäjällä. Heidän joukossaan on vuonna 2018 pidätetty entinen merijalkaväen sotilas Paul Whelan, joka tuomittiin 16 vuodeksi vankilaan vakoilusta. Whelan on kiistänyt syytteet.

Gershkovichilla on venäläisiä sukujuuria, ja hän puhuu sujuvasti venäjää. Wall Street Journalin mukaan hänen vanhempansa ovat venäjänjuutalaisia, jotka olivat paenneet Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin kuultuaan huhuja juutalaisten karkottamisesta Siperiaan.