Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Joka viidennellä pörssiyhtiön johtajalla tai hallituksen jäsenellä on rikostuomio

Asiantuntijan mukaan tuomittujen osuus on hyvin korkea, vaikka se ei välttämättä poikkea muusta väestöstä.

Noin 20 prosenttia suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista ja hallituksen jäsenistä on tuomittu rikoksesta. Asia käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, josta uutisoi Yle.

Suurin osa pörssiyhtiöiden johtohenkilöiden rikoksista on liikenteeseen liittyviä sakkorangaistuksia, mutta joukossa on myös henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia sekä seksuaalirikoksia. Tuomioista 8,8 prosenttia on ehdollisia tai ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan rikoksesta tuomittujen osuus ei pörssiyhtiöiden johtohenkilöiden keskuudessa välttämättä ole suurempi kuin muussa väestössä, jos huomioidaan iän, sukupuolen ja koulutustason kaltaiset taustatekijät. Siitä huolimatta tutkimuksen johtaja, Oulun yliopiston professori Juha-Pekka Kallunki pitää rikoksesta tuomittujen osuutta hyvin korkeana.

– Tässä on tärkeä muistaa johtotehtävien vastuullisuus. Niissä edellytetään luotettavuutta ja sopivuutta myös henkilökohtaisten piirteiden osalta, Kallunki sanoo Ylelle.

Tutkimus kattaa runsaat 2 200 pörssiyhtiön toimitusjohtajaa ja hallituksen jäsentä.

Pörssiyhtiöiden johdossa toimivilla miehillä on rikostaustaa selvästi useammin kuin naisilla. Tutkimusaineistossa naisten osuus on 15 prosenttia, mutta rikostuomioista he ovat saaneet vain viisi prosenttia.

Tuomion saaneet olivat tuomiohetkellä olleet keskimäärin noin 39-vuotiaita. Kallungin mukaan tämä osoittaa, että tuomioita ei voi perustella esimerkiksi nuoren ihmisen harkintakyvyn puutteella.

– Tuomitut ovat siis jo työurallaan pitkälle edenneitä henkilöitä, eivätkä nuoria aikuisia, Kallunki sanoo Ylelle.