Viime vuosi oli maailmalla eläkesijoittajille huonoin sijoitusvuosi sitten finanssikriisin, selviää Eläketurvakeskuksen (ETK) kansainvälisestä sijoitustuottovertailusta.
Vertailtujen eläkesijoittajien keskimääräinen nimellistuotto oli viime vuonna yli kahdeksan prosenttia negatiivinen ja reaalituotto oli miinuksella lähes 15 prosenttia.
Huonompia lukemia nähtiin viimeksi finanssikriisin keskellä vuonna 2008, jolloin reaalituotto oli keskimäärin 15,7 prosenttia negatiivinen.
– Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, korkea inflaatio ja keskuspankkien nopeasti kiristynyt rahapolitiikka synkistivät talousnäkymiä ja moukaroivat eläkesijoittajia osake- ja korkomarkkinoilla, kertoo yhteyspäällikkö Mika Vidlund ETK:n tiedotteessa.
Sijoitustuottovertailussa oli mukana 24 eläkesijoittajaa yhdeksästä maasta. Vertailussa oli mukana eläkesijoittajia Pohjois-Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta. Suomalaisia eläkesijoittajia oli vertailussa mukana kahdeksan.
Viiden parhaan joukossa kolme suomalaista
Suomalaiset eläkesijoittajat pärjäsivät kansainvälisessä vertailussa keskimääräistä paremmin. Suomalaisten eläkesijoittajien reaalituotto oli vuonna 2022 keskimäärin 11,5 prosenttia negatiivinen.
Vertailussa viiden parhaan eläkesijoittajan joukossa oli kolme suomalaista: Merimieseläkekassa MEK, Elo ja Veritas. Parhaiten vertailussa pärjäsi ruotsalainen puskurirahasto AP6, jonka reaalituotto oli kuusi prosenttia negatiivinen.
Suurimpia tappioita kärsi tanskalainen ATP, jonka reaalituotto jäi lähes 38 prosenttia negatiiviseksi.
Vidlundin mukaan ATP:n romahdus pistää silmään, sillä yhtiö oli tunnettu hyvistä sijoitustuotoistaan ennen pandemiaa.
– ATP:n tuskaa alleviivaa se, että yhtiö oli tuottovertailun heikoin myös vuosi sitten, Vidlund kertoo.
Vaikka viime vuosi oli eläkesijoittajille vaikea, pitkällä aikavälillä reaalituotot ovat pysyneet plussalla.
– Sijoitussalkun jakaumasta tai muista tekijöistä riippuen tuottovaihtelut voivat olla vuosittain suuria, ja lyhyen ajanjakson tuotot voivat korostua turhankin paljon eläkesijoittamisen näkökulmasta katsoen, kertoo ETK:n erityisasiantuntija Antti Mielonen tiedotteessa.