Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallien ja varastojen kattoja romahtanut Lapissa – lunta on poikkeuksellisen paljon

Pohjois-Suomen runsaat lumet ovat romahduttaneet viime aikoina hallien ja varastojen kattoja. Esimerkiksi Sodankylässä vanhan jäähallin katto tuli alas tänään iltapäivällä, kertoo Lapin pelastuslaitos. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut. Onnekkaasti Sodankylän uusi jäähalli valmistui viime vuonna. Vanhaa jäähallia on käytetty pelastuslaitoksen mukaan varastotilana.

Ivalossa Inarissa romahti puolestaan Metsähallituksen varaston katto tammikuun lopussa.

Kuusamossa Pohjois-Pohjanmaalla varastorakennuksen kattoa romahti lauantaina usean sadan neliömetrin matkalta, kertoi Lapin Kansa. Kukaan ei loukkaantunut turmissa.

Lunta on Lapissa paikoin poikkeuksellisen paljon, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Kittilän–Ivalon-alueella lumikuorma lähentelee jo normaalia vuoden maksimia, kerrotaan Sykkeen uusimmassa lumitilannepäivityksessä viime viikolta.

Lumikuormat ovat suuria myös vuodenaikaan nähden, kertoo valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta STT:lle.

– Tilanne on se, että lumikuormat ovat siinä pisteessä, missä ne ovat normaalisti talvikauden loppuvaiheessa.

Omakotiasujilla ei samanlaista huolta

Lapissa ollaan nyt monin paikoin plussan puolella, ja vesisateiden vuoksi lumi painuu kasaan ja sen paino nousee.

Lapin pelastuslaitos suositteleekin varmistamaan alueellaan olevien isojen hallien ja laajarunkoisten rakennusten kattojen kestävyyden.

Sen sijaan omakotitaloasujien ei tarvitse ryhtyä pelastuslaitoksen mukaan lumen poistoon kestävyyden takia. Omakoti- ja pientalojen kattojen kestävyydessä ei ole käytännössä ollut ongelmia.

Isossa osassa maata lumitilanne on kuitenkin päinvastainen. Oulu–Joensuu-linjan eteläpuolella lunta on ajankohtaan nähden huomattavasti tavallista vähemmän, Syke kertoo. Eteläisimmässä ja läntisimmässä Suomessa lunta ei ole lainkaan.