Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryytystä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

Sibelius-Akatemiassa on esiintynyt runsaasti erilaista seksuaalista häirintää, oppilaiden nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita, kertoo tuore Image-lehden numero. Lehti tulee kauppoihin torstaina, mutta tilaajille se on jo lähetetty.

Asiasta kirjoittaa Imagen toimittaja Sonja Saarikoski, joka on itse opiskellut Sibelius-Akatemiassa. Hän kertoo sekä omista että omien sanojensa mukaan parinkymmenen muun henkilön kokemuksista. Henkilöitä ei nimetä artikkelissa.

Saarikoski kertoo kirjoittavansa asiasta, koska hänen mielestään klassisen musiikin alalla ei vielä ole käyty samaa me too -keskustelua, mikä on pyyhkinyt viime aikoina monen muun kulttuurialan ylitse.

– Puhun melkein parinkymmenen muusikon kanssa, sekä miesten että naisten. Heistä jokaisella on kokemus joko seksuaalisesta häirinnästä tai nöyryyttämisestä, useimmilla molemmista, Saarikoski kirjoittaa.

Hänen omat kokemuksensa häirinnästä ovat noin 15 vuoden takaa, mutta tapauksia on niin tuoreempia kuin vanhempiakin. Moni vaikuttaa pitäneen toimintaa jossain määrin normaalina, tai ainakin katsonut sitä läpi sormien.

Häirintätapauksien lisäksi Saarikoski antaa esimerkkejä tapauksista, joissa jopa kymmeniä vuosia vanhemmat opettajat ovat ryhtyneet suhteeseen opiskelijan kanssa. Saarikoski kirjoittaa, että ainakin joissakin tapauksissa kyse olisi ollut alaikäisistä opiskelijoista.

Dekaanin mukaan asioihin puututtu: "Emme halua historian virheiden toistuvan"

Taideyliopisto, jonka osa Sibelius-Akatemia on, julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa se kertoo suhtautuvansa vakavasti kaikkeen epäasialliseen käytökseen.

– Aivan erityinen vastuu meillä on alaikäisistä nuorista, ja olemme viime vuosina tehneet paljon työtä luodaksemme heille mahdollisimman hyvän oppimisympäristön. Olen surullinen ja pahoillani siitä, ettei tämä ole aina toteutunut. Emme halua historian virheiden toistuvan enää, Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén sanoo tiedotteessa.

Image jatkoi aiheen käsittelyä myös verkkosivuilla , missä Hildén vastasi artikkelin väitteisiin.

– Taideyliopiston yhteinen opas epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseksi luotiin viisi vuotta sitten, mutta sitten kun tuli tämä me too, todettiin, että tämä ei riitä.

Hildén sanoo, ettei Taideyliopisto hyväksy opettajan ja oppilaan välisiä suhteita, mutta että asiasta näyttää olevan yhteisössä epäselvyyttä.